BAŞARI NEDİR?
Düşünüyorum da başarının kriteri nedir acaba hayatta? Biz kendimizi nerede ve nasıl gördüğümüzde başarılı kabul ediyoruz? Başarma duygusu, hedefe ulaşıldığında yaşanan bir haz aslında. Öyleyse bu hazzı yaşamanın, bir başka ifadeyle başarıya ulaşmanın ön koşulu hedeftir. Hedefi olan insan başarıya ulaşabilir. Elbette hedef koymak çok kolay olsa da o hedefe ulaşabilmenin ilk ve en önemli koşulu eskilerin ifadesiyle say u gayrettir, yani çalışmak ve kararlılık… Nasıl bir çalışma? Azimle, istikrarla çalışmak…
Geçtiğimiz hafta sonu çocuklarımız hayatlarının ilk akademik sınavını geride bıraktı. Eğer iyi bir hedef ve istikrarlı bir çalışmayla hazırlandılarsa muhtemeldir ki sonucundan memnun kalacaklar. Hedefsiz bir gayretin işe yaramayacağı gibi, gayretsiz bir hedefin de bize bir faydası olmayacaktır.
Zaman-ı evailde iki kurbağa yaşadıkları su birikintisinin eskisi kadar temiz ve besleyici olmadığını düşünmeye başlar. Oralardan geçen bir serçe ilerde çok temiz, geniş su birikintilerinin olduğunu söyler. İki kafadar kurbağa öğrendikleri yeni su birikintilerine gitmeye karar verirler. Hazırlıklarını yapar, yola çıkarlar. Zıplaya zıplaya giderken yolları bir çiftliğin içinden geçer. İnekler, koyunlar bir de bakarlar çiftlik sahibinin hanımı süt sağmış, süt kovalarını da ortalık yere bırakmış. Bizim kafadarlar üstlerinden zıplayarak geçmeyi planlarken ikisi birden süt kovasının içine düşüvermişler. Başlamışlar çırpınmaya, kovadan çıkmak için mücadele etmeye. Kova derin… Ne yaptılarsa da kovadan çıkmayı başaramamışlar. Biri diğerine artık takatinin kalmadığını buradan çıkmalarının mümkün olmadığını söyleyerek bırakıvermiş kendini süt kovasının dibine. Diğer kurbağa çabalamayı sürdürmüş, sürdürmüş bir de bakmış ki o çabalayıp çırpındıkça sütün yağları kovanın yüzeyinde birikiyor. Bir gayret, bir gayret sonunda sütün üstü öyle yağ bağlamış ki bizim kurbağacık yağın üstüne çıkıp sıçrayıvermiş dışarı. Velhasıl kovanın içinden çıkmayı başarmış, başarmış diyorum zira başarmak çaba ve sabır ister. Hayatta bir yerlere ulaşmak, başarmak ancak planlı ve istikrarlı çalışmakla mümkündür.
Elbet başarının tam olarak ne olduğu görecelidir. Kimine göre makam mevki kazanmak, kimine göre de mal mülk biriktirmektir. Hiç düşündünüz mü acaba başarının tek kriterinin mutluluk olduğunu? Hayatta mutluysanız eğer gerçek başarıya o zaman ulaştınız değerli okurlarım.
Hayattaki gerçek başarı, mutlu olabilmek; mutlu edebilmektir.
Bu demek değil ki elimizi ayağımızı çekelim her işten, bu demek değil ki hedeflerimiz olmasın, bu demek değil ki üretmeyi bırakalım.
Hayattaki en büyük hedefimiz mutluluk olsun. Mutlu olmayı başarabildiğimizde geri kalanların hiçbir öneminin olmadığını görürüz. Pahası ölçülemeyen en büyük başarı mutluluktur.
Mutlu kalın efendim.